Najlepšie potraviny na vyskúšanie v Lisabone
Lisabon je výhodné mesto na návštevu v porovnaní s ostatnými európskymi hlavnými mestami. S inteligentnými novými reštauráciami, ktoré ponúkajú portugalské jedlá novej vlny, zariadenia v starom štýle, ktoré slúžia klasike, a veľa barov a trhov s potravinami, je to ideálna destinácia pre potraviny.
Nenechávajte Lisabon bez toho, aby ste sa snažili …
1. Alheira
Celá obrazovka
Obvykle vyrobené z kurčiat alebo zveri zmiešanej s chlebom a tukom, alheira má mierne vínnu, dymovú chuť. Je to jedna z mála portugalských klobás, ktorá sa má jesť ako klobása a nie je rozsekaná na iné veci. Pri varení doma, sú grilované alebo pečené. V reštaurácii sú zvyčajne vyprážané a podávané s krásnymi domácimi hranolkami s vyprážaným vajcom na vrchole – dobrým rozpočtom plným jedlom. Môžete ich dostať v supermarkete za približne 3 €.
2. Ovos mexidos s farinheira alebo bacalhau à brás
Miešané vajcia s treskou a bylinkami
Je úžasné, aké všestranné je vajce v Portugalsku. Dokonca aj miešané vajcia dostane niekoľko procedúr a nie je obmedzená len na raňajky. Ovos mexidos (miešané vajcia) s farinheira je na jednej strane vynikajúcim štartérom a na druhej strane jemným úvodom k farinheira, ktorá je jedným z portugalských klobás, ktoré je potrebné konzumovať v malých množstvách. Táto údená klobása sa vyrába z múky, bravčového tuku, papriky a bieleho vína.
Soľná treska je skvele varená v stovkách rôznych spôsobov. To môže byť vločkované alebo drvené bez toho, aby sa stal kašou, rovnako ako čerstvé ryby môžu. Bacalhau à brás sa vyrába z vločkovej soli tresky, vyprážané s jemne krájanými zemiakovými hranolkami, potom obalené smotanovými miešanými vajcami a zakončené čiernymi olivami a petržlenovou vňaťou. Je to najvyššie pohodlie jedla, a len ďalší spôsob, ako jesť vajcia, niečo, čo Portugalci majú veľmi radi.
3. Queijo
Portugalci sú blázni o syre. Nie je taká rôznorodosť ako vo Francúzsku, ale to, čo je tam, je takmer vždy zaujímavé. Väčšina syrov sú malé zväzky ovčieho, kravského alebo kozieho syra, od suchých až po extrémne slané až maslové a smradľavé. Dispense s flamengo, edam-ako plátky veci, a ísť na čisto biele Requeijão (ricotta), drobivý Niza, alebo gooey Serra da Estrela alebo Azeitão. Jedzte im s nádhernými džemmi, ako sú tekvice, paradajky a figy, s ktorými sa zvyčajne podáva.
Odporúčame skúsiť Queijo de Azeitão. Je to syr PDO vyrobený asi 35 km od Lisabonu, s maslovým centrom, ktoré si vyberiete na chlieb alebo sušienky. Portugalci nájdu akúkoľvek zámienku na konzumáciu syra – ako predjedlo, na konci jedla, alebo kedykoľvek počas dňa len preto, že.
4. Pastelaria (koláče)
Celá obrazovka
Zabudnite na pastéis de nata. Dobre, nezabudnite na pastéis de nata, pretože sú chutné a nemôžete sa im vyhnúť – sú všade! Portugalsko je však neuveriteľne sladké a v každej kaviarni sa nachádzajú zákusky a sušienky.
Ak chcete nájsť najväčší rozsah, choďte na pastilku. V niektorých prípadoch nájdete flouncy, ovocné záležitosti, ale skúste jednoduchšie veci, ktoré sú skutočne portugalské. Neexistujú odvážne chute, len vaječnosť s náznakmi škorice a niekedy aníz. Ak sa vám nepáči extrémna sírnatosť, vyhnite sa veciam so žltooranžovou pastou – to je len vaječný žĺtok a cukor, na ktorý sa pozeráte.
5. Mäsové sendviče
Mäsové prúžky v chlebovej buchte
Môžu to znieť jednoducho – a pred rokmi boli vyrobené zo suchého, kožovitého mäsa – ale dnes je ťažké nájsť zlý sendvič s mäsom v Lisabone. Existujú tri druhy mäsového sendviča, ktoré ľahko nájdete na uliciach: bifana, bravčový bravčový steak, ktorý bol marinovaný na sklade a pasta z červenej papriky, podávaný v chrumkavom chlieb; prego, sendvič s hovädzím steakom, podávaný vo vnútri bolo to caco, chlieb so sladkými zemiakmi; a sandes de leitão, rolka naplnená drveným, pečeným prasiatkom s omáčkou z korenia a soli vyrobenou z pražiacich štiav z mäsa.
6. Presunto
Vyliečené mäso na palube
Toto je portugalský ekvivalent prosciutta alebo jamónu. Za to, aby ste získali naozaj dobré veci, stojí za to, aby ste vyrazili von. Môžete si ho kúpiť čerstvo nakrájané v dobrých lahôdkach, kde budú mať rôzne šunky vyrobené z rôznych druhov ošípaných, žaluďa alebo gaštanového krmiva, s rôznym vekom – niektoré sú vyliečené až tri roky.
Požiadajte o 50g niečoho naozaj drahého (5 € € 9 pre tých 50g) a trochu syra, aby ste si z neho urobili piknik v parku. Dajte si pozor, v reštauráciách, tanierov presunto, ak ste nepožiadali o ne … jesť, a môžete zaplatiť viac ako 10 € za privilégium.