7 univerzálnych omáčok: rýchle, jednoduché a užitočné

Bazalková pesto omáčka

Keď chcete spestriť známe jedlá, prídu na záchranu – pikantné, voňavé, krémové, osviežujúce omáčky a dresingy. Je to dobrá príležitosť využiť čerstvé bylinky, zeleninu a ovocie v očakávaní sezóny a ďalší zdroj vitamínov a užitočných prvkov. 7 rôznych omáčok dodá jedlám novú chuť a stane sa zdrojom kulinárskej inšpirácie.

Domáca pesto omáčka je bohatá na vitamíny a jej vôňa je jednoducho čarovná. Pesto môžete pridať do špagiet a polievok, ozdobiť pečenými rybami a ešte zdôrazniť čerstvosť šalátu. Skúste namiesto bazalky zobrať inú zeleninu – chuť bude iskriť novým spôsobom.

Ingrediencie:
bazalka – 100 g
olivový olej – 100 ml
tvrdý syr – 30 g
cesnak – 1 strúčik
píniové oriešky – 30 g
soľ – podľa chuti
Spôsob varenia:
Píniové oriešky zľahka opražte na suchej panvici. Ošúpte strúčik cesnaku, bazalku dobre umyte a osušte.
Všetky suché ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte do hladka, postupne pridávajte olivový olej. Omáčku skladujeme v zakrytej nádobe v chladničke.


Tzatziki s uhorkami

Tzatziki možno použiť ako samostatnú pochúťku alebo ako osviežujúcu omáčku k iným jedlám, ako je mäso alebo pečená zelenina.

Ingrediencie:
prírodný jogurt – 150 g
uhorky – 1 ks.
cesnak – 1 strúčik
soľ – podľa chuti
olivový olej – podľa chuti
Spôsob varenia:
Uhorku nastrúhame (podľa potreby ošúpeme). Strúčik cesnaku nastrúhame na jemnom strúhadle alebo nasekáme nožom.
Nalejte jogurt do hlbokej nádoby. Pridajte uhorku, cesnak a soľ podľa chuti. Hmotu dobre premiešajte, až kým nebude hladká. Hotovú omáčku ozdobíme kvapkou olivového oleja alebo citrónovou šťavou.


pomarančová omáčka

Pomarančová omáčka je skvelý spôsob, ako dodať vašim jedlám sviežu, ovocnú chuť. Táto poleva je navyše bohatá na vitamín C. Omáčka sa hodí k mäsu, rybám a zelenine.

Ingrediencie:
pomarančový džús – 150 ml
olivový olej – 4 lyžice. l.
horčica – 2 lyžičky
citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
tekutý med – 1 polievková lyžica. l.
mleté ​​čierne korenie – podľa chuti
mletá čili paprička – podľa chuti
soľ – podľa chuti
Spôsob varenia:
Vytlačte šťavu z pomarančov, budete potrebovať 1-2 ovocie. Vytlačte 1 polievkovú lyžicu šťavy z kolieska citróna.
Zmiešajte med, horčicu, olivový olej a citrónovú šťavu, premiešajte.
Výslednú zmes pridajte k pomarančovej šťave, pridajte soľ a korenie podľa chuti a potom jemne šľahajte metličkou do hladka.


Čerstvá paradajková omáčka

Pikantnú chuť takejto omáčky pravdepodobne poznáte, zvyčajne sa pripravuje na zimu. Zaberie vám to len pár minút a máte hotovo.

Ingrediencie:
paradajky – 2 ks.
stolový chren – 3 lyžice. l.
cesnak – 1 strúčik
soľ – podľa chuti
feferónka – podľa chuti
Spôsob varenia:
Pre tento recept stačí z paradajok odstrániť šupku (pomocou škrabky na zeleninu alebo zaliatím zeleniny vriacou vodou). Potom zmiešajte všetky ingrediencie v mixéri a rozmixujte do hladka.
Ak chcete, aby bolo jedlo ešte pikantnejšie, pridajte štipľavú papriku. Omáčku skladujeme v nádobe v chladničke.


Brusnicová omáčka

Brusnice sú bohaté na antioxidanty a vitamín C, vďaka čomu sú brusnice zdravým doplnkom vášho jedla. Hodí sa k mäsu, hydine či rybám a dodáva im nový šmrnc. A keď príde sezóna, môžete si pripraviť dresing z čerstvých bobúľ.

Ingrediencie:
mrazené brusnice – 400 g
pomaranče – 1 ks.
voda – 150 ml
cukor – 3 lyžice. l.
zázvor – podľa chuti
muškátový oriešok – podľa chuti
soľ – podľa chuti
čierne korenie – podľa chuti
Spôsob varenia:
Pomocou strúhadla odstráňte kôru z pomaranča a vytlačte šťavu z dužiny. Rozmrazte brusnice.
Do hrnca s hrubým dnom nalejte vodu a šťavu, potom pridajte cukor. Po zovretí tekutiny pridajte brusnice a znova priveďte do varu. Pridajte soľ a korenie (môžete si vziať mletý aj čerstvý zázvor), nechajte 7 minút na strednom ohni.
Hmotu rozmixujte mixérom na konzistenciu, ktorá sa vám páči: omáčku môžete urobiť homogénnou alebo ju môžete nechať zrnitú. Nalejte do nádoby a uložte do chladničky.


Omáčka z kešu orieškov

Táto omáčka je dobrá, ak chcete zahustiť čerstvý šalát alebo zdôrazniť chuť mäsových jedál a zeleniny. A kurkuma, zázvor a citrón v kompozícii dodajú náboj vivacity a podporia imunitný systém.

Ingrediencie:
kešu orechy – 120 g
voda – 100 ml
citróny – 1 ks.
olivový olej – 1 polievková lyžica. l.
soľ – 0,5 lyžičky
kurkuma – 0,5 lyžičky
zázvor – 0,5 lyžičky
Spôsob varenia:
Kešu oriešky namočte cez noc a ráno opláchnite. Vytlačte šťavu z polovice citróna.
Zmiešajte všetky ingrediencie v mixéri a rozmixujte do hladka. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody.
Citrónová horčicová omáčka

Citrónová omáčka príde na záchranu, keď potrebujete “rýchle, jednoduché a chutné.” Len pár minút – a šalát a príloha už znejú ako nové.

Ingrediencie:
citróny – 1 ks.
horčica – 1 polievková lyžica. l.
med – 1 polievková lyžica. l.
rastlinný olej – 50 ml
sušený cesnak – podľa chuti
sušené oregano – podľa chuti
soľ – podľa chuti
Spôsob varenia:
Všetko je veľmi jednoduché. Nastrúhajte kôru z jedného citróna. Dužinu prekrojíme na polovicu a z jednej časti vytlačíme šťavu.
Zmiešajte všetky ingrediencie v hlbokej miske a šľahajte metličkou do hladka.
Nebojte sa pridať do svojich receptov niečo nové a experimentovať s ingredienciami. Namiesto citrónu môžete pridať limetku, namiesto čierneho korenia – pálivé a olivový olej nahradiť ľanovým alebo tekvicovým. Nájdete tak kombinácie, ktoré potešia vás a vašich blízkych a vytvoríte nové variácie vašich obľúbených jedál.