Výroba suchého ľadu pre chemický a farmaceutický priemysel

suchý ľad výroba

suchý ľad výroba

Názov suchý ľad sa zhoduje s jeho fyzikálnymi vlastnosťami. Pri roztavení sa ako zvyčajne nepremieňa na vodu, ale prechádza do plynného skupenstva, čo ho robí nepostrádateľným v chemickom a farmaceutickom priemysle.

Vo všeobecnosti je suchý ľad pevný CO2. Vzniká pri ochladzovaní plynu za podmienok vysokého tlaku.

Vlastnosti suchého ľadu

Je to nenahraditeľná látka na chladenie medicínskych produktov a nebezpečných chemických činidiel. Ľad sa s nimi nemieša a nezamŕza. Je vhodný na prepravu a okamžité chladenie laboratórnych vzoriek.

Táto látka má nasledujúce vlastnosti:

• výkon za studena (rýchlo zmrazí akúkoľvek látku. V rovnakých teplotných podmienkach je suchý ľad niekoľkokrát účinnejší ako klasický ľad);

• bez zápachu a bezpečné použitie (hlavnou vecou je vyhnúť sa kontaktu s otvorenými oblasťami pokožky, aby sa zabránilo popáleniu);

• zabraňuje rozvoju baktérií, húb a mikróbov;

• umožňuje uchovávať lieky bez chladničiek, čo umožňuje ich dlhodobú prepravu.

Suchý ľad sa často používa na skladovanie liekov a udržiavanie rovnomernej nízkej teploty bez chladiacich komôr, pretože teplota ľadu je -79 stupňov. Tiež použitie suchého ľadu umožňuje spoľahlivo zabaliť biologické vzorky (krvné testy, tkanivá atď.) a biomedicínske a farmakologické produkty najcitlivejšie na teplotu.

Ľad si navyše dokonale poradí s čistením akéhokoľvek povrchu, čo je veľmi dôležité pri výrobe medicínskych a chemických látok. Granule suchého ľadu prenikajú do ťažko dostupných miest a odstraňujú baktérie vďaka extrémne nízkej teplote. Nezanecháva stopy a odpad vo forme špinavej vody alebo abrazívnych častíc.

Ako správne skladovať suchý ľad

Suchý ľad zmizne pri izbovej teplote. Jeden kilogram tejto látky sa odparí za 2 hodiny, preto pre väčšiu efektivitu na prepravu alebo skladovanie farmakologických a chemických prípravkov musíte použiť špeciálne termonádoby.

Veko nádoby by nemalo byť tesne uzavreté, aby sa dovnútra dostala časť vzduchu. Vzduchotesné nádoby na suchý ľad nie sú vhodné, pretože sa hromadí oxid uhličitý a spôsobuje tlakovanie nádoby.

Suchý ľad má mnoho výhod: nehorí, ľahko sa likviduje, odparuje sa bez stopy, je bez zápachu, chladí dlhšie a efektívnejšie ako bežný ľad, a preto je ideálny pre chemický a farmaceutický priemysel.