Prírodný zázrak zázvor
Zázvor je síce často používaný len ako korenie, ale skrýva v sebe oveľa viac, než len štipľavo pikantnú chuť ázijskej kuchyne.
O tom sa môžete presvedčiť sami:
1. Posilňuje imunitný systém
Užívanie zázvoru je jeden z najlepších spôsobov, ako si zvýšiť svoju obranyschopnosť a zostať zdraví.
Zázvor má totiž silné protivírusové účinky, napríklad proti stafylokokom alebo streptokoku, pôsobí antitoxicky, vďaka tomu, že čistí lymfatický systém a tým detoxikuje telo, a nakoniec je vhodný aj proti mykózam.
Podporuje potenie, ktoré oceníte pri zvýšenej teplote. Tiež sa mu darí rozpúšťať hlien v pľúcach, uľahčuje vykašliavanie a zmierňuje bolesť v krku. Je tak vhodným doplnkom pri boji s nachladnutím a chrípkou.
2. Lieči a chráni pred zápalmi
Ak vás trápia zápaly všetkého druhu, zázvor bude vašou najobľúbenejším pomocníkom.
zázvor obecnýPomáhá tlmiť všetky bežné bolesti, vrátane tých menštruačných. Pôsobí tiež na bolesti hlavy spôsobené migrénou. Zázvor totiž tlmí prostaglandíny a tým pádom zmierňuje zápaly v cievach a bolesť hlavy s tým spojenú. V jednej štúdii bol porovnávaný so sumatriptanom, bežne predpisovaným liekom na migrénu. Zázvor bol vo výsledku o niečo slabšie, ale štatisticky porovnateľný a s menšími vedľajšími účinkami.
A kde inde by ste využili protizápalové účinky zázvoru ako u zápalových ochorení? Zázvor tak zmierňuje aj bolesti spojené s chorobami ako je dna, reumatoidná artritída alebo osteoartritída, čo dokazuje štúdia z roku 2001, v ktorej zázvor uľavil práve ľuďom s osteoartritídou kolena.
Navyše je to prírodné antibiotikum, a tak zázvor využijete aj pri povrchových zranení, pretože zrýchľuje hojenie rán.
3. Udržuje srdce a krvný obeh zdravý
Zázvor je plný dôležitých látok, ale je to predovšetkým vysoký obsah draslíka a mangánu, kvôli ktorému má tak blahodárne účinky na srdce, cievy a dokonca aj močové cesty.
Užívanie zázvoroch tiež pomáha so znížením vysokého tlaku a cholesterolu. Znižuje tiež zrážanlivosť krvi a tým pádom pôsobí preventívne proti mŕtvici.
Obľúbený je aj pre diabetikov alebo tie, ktorým toto ochorenie hrozí. Normalizuje totiž cukor a zvyšuje účinok diabetických liekov. Podľa jednej štúdie zlepšil hladinu inzulínu u pacientov s diabetom 2. typu.
4. Upokojuje žalúdok a zaháňa nevoľnosť
Iste ste si už všimli, aké má zázvor výborné účinky na zažívanie.
Upokojuje podráždený žalúdok, pričom pomáha predísť nadúvania a plynatosti, a pôsobí na všetky druhy nevoľnosti, či už kinetózy alebo ranné nevoľnosti u tehotných žien, kde podľa jednej porovnávacej štúdie zázvor vykazoval ešte lepšie výsledky pre miernenie ranné nevoľnosti než vitamín B6.
Jeho účinky však siahajú aj ďalej. Pomáha napraviť akejkoľvek poruchy trávenia, pôsobí proti črevným vredom a je tiež často doporučovaný na brušnej koliky a dyspepsii.
Využijete ho aj ako prípravok pre zastavenie hnačiek spôsobených baktériami alebo pre zmiernenie symptómov spojených s otravou z jedla.
5. Ovplyvňuje rakovinové bunky
Najväčšie nádeje na liečbu rakoviny vyvolali dve štúdie skúmajúce účinky zázvoru na toto zákerné ochorenie.
Podľa laboratórne štúdie na michiganskej univerzite zapríčinil zázvor v prášku rozpad rakovinových buniek vo vaječníku. Zaujímavý bol predovšetkým spôsob, akým sa tak stalo, pretože by sa tým mohol obísť problém bežne spojený s rakovinou vaječníkov, a to ten, kedy zasiahnutej bunky začnú byť odolné proti tradičnej liečbe.
Druhá štúdia tentoraz z univerzity v Minnesote testovala pôsobenie Gingeroly na potkanoch s rakovinou. Táto hlavná účinná zložka zázvoru dokázala spomaliť rast rakovinových buniek v hrubom čreve, čo by bolo pri liečbe samozrejme veľmi vítanou pomocou.
Avšak u oboch štúdií je potreba ďalšieho skúmania.
3 spôsoby užívania zázvoru
Zázvor má nielen mnohé liečivé účinky, ale aj mnohé spôsoby užívania. Nemal by tak chýbať v žiadnej domácnosti a to v akejkoľvek podobe.
1. Čerstvý podzemok
Najčastejšie využitie zázvoru je v jeho prírodnej forme, ktorý si môžete ľahko vypestovať.
zázvor použitíOloupaný zázvor môžete pridávať ako korenie do pokrmov, do rôznych zdravých nápojov smoothies, alebo ho pokojne po jedle žuť surový. Pozor však na dávkovanie, ktoré by nemalo presiahnuť pár gramov denne.
Kúsky zázvoroch si môžete tiež namočiť do medu, zľahka skaramelizovať na panvici (kde vopred rozpustíte maslo alebo ghí) a po vychladnutí maškrtiť ako zázvorové cukrátka, ktoré vám pomôže sa spravením žalúdka.
Na problémy s kĺbmi si zase môžete urobiť pastu zo zázvoru a kurkumy a tou dvakrát denne postihnutej oblasti mazať.
2. Čaj
Silný domáci zázvorový čaj je účinnou zbraňou, ako na posilnenie imunity a zahnanie chrípky a prechladnutia, ale aj pre liečenie zápalov. Stačí si tak zázvor olúpať, nakrájať, vylúhovať a potom už len pridať med či citrón na dochutenie.
Taký čaj môžete tiež využiť pre inhalovanie, ktoré vám uvoľní dýchacie cesty a pomôže zmierniť ďalšie symptómy bežného prechladnutia.
Zázvor býva tiež pridávaný spolu s ďalšími bylinkami do rôznych čajových zmesí.