Prečo sú ovsené vločky zdravé
Oatmeal je všeobecne vnímaná ako zdravé jedlo a nachádza sa v takmer akejkoľvek vyváženej strave. Ale prečo je to tak a čo dostaneme, ak ich konzumujeme? Pozrime sa na to v dnešnom článku.
Ovsené vločky sa môžu pochváliť vysoko kvalitnými živinami. Majú vysoký obsah bielkovín (asi 14%), nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny ako B1, B6, E, železo a vápnik.
Tiež majú veľmi nízky glykemický index, a preto sú ideálnou stravou pre chudnutie. Vaše telo bude nasýtené a zabráni sa prudkým výkyvom krvného cukru. Ovesná vňať sa často odporúča pre ľudí s cukrovkou.
Ak zostanete nasýtené a vaša hladina cukru nebude kolísať, nebude vám hlboká a nebudete prejedať. Niekoľko štúdií potvrdilo, že ľudia, ktorí konzumujú ovsené vločky, dokázali stratiť viac tukov ako tí, ktorí dali niečo iné na raňajky alebo nie.
Aké sú ďalšie dôvody pre ich spotrebu:
majú vysoký obsah vlákniny, ktorý má pozitívny vplyv na trávenie
zníženie hladiny cholesterolu
znížiť riziko rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení a srdcového infarktu
podporovať imunitný systém
Čo s ovsenými vločkami?
Ľudia najčastejšie jedia ovsené vločky na raňajky alebo občerstvenie. Môžete ich pripraviť mliekom alebo jogurtom alebo variť ovsené vločky. Potom si môžete len ozdobiť ovocím, osladiť medom a mať na svete veľa vyvážených raňajok.
Používajte ovsené vločky aj pri pečení. Kuchárske sušienky, paličky a ovsené vločky. Ak ich zmiešate, máte trochu ovsené vločky, ktoré sa v mnohých prípadoch môžu nahradiť klasickou múkou.