Najlacnejšia zdravá výživa

Z nejakého dôvodu sa verí, že iba bohatí si môžu dovoliť jesť zdravé jedlo a ľudia s priemerným príjmom musia šetriť na svojom zdraví a vyberať si produkty nie pre ich nutričnú hodnotu, ale pre ich cenu.  Objavili sme mnoho užitočných produktov, ktoré zostávajú lacné, nech sa deje čokoľvek. Mnohé drahé výrobky navyše nemusia byť nevyhnutne zdravé, ale naopak, nezodpovedajú zásadám zdravej výživy – to sa týka predovšetkým údenín, sladkostí a polotovarov. Samozrejme, v šetriacom režime si nebudeme môcť dovoliť zdravé ustrice, čierny kaviár, artičoky, špargľu, goji bobule a ďalšie superpotraviny, no vytvorenie vyváženej stravy za málo peňazí je realitou. Predstavujeme vám najlacnejšie produkty, ktoré sú zdraviu prospešné.

1. Celé zrná

K dnešnému dňu možno jačmeň a jačmenné krúpy (drvený jačmeň) nazvať šampiónom z hľadiska pomeru ceny a prínosu medzi obilninami. Jačmeň, z ktorého sa vyrábajú tieto úžasné produkty, sa považuje za najužitočnejšiu obilnú rastlinu. Obsahuje bielkoviny, škroby, provitamíny A a B, ale aj množstvo minerálov vrátane vzácneho fosforu a jódu. Najjednoduchším jedlom z perličkového jačmeňa a yachky je kaša. Obzvlášť chutné sa získava z celých vopred namočených zŕn. Polievka z perličkového jačmeňa s hubami je úžasná – je veľmi uspokojivá, chutná a nestojí takmer nič, ak ste huby sušili na zimu. Na perličkovom jačmeni môžete dokonca variť analóg rizota – perlotto.

Ostatné celé alebo nasekané obilniny: proso, ovos, kukurica, pšenica – sú výrazne horšie ako perličkový jačmeň v užitočných vlastnostiach a predbiehajú ho v cene. Ale oplatí sa ich mať aj v kuchyni, aby dodali sýtosti a spestrili váš jedálniček. Lahodnú kašu si môžete pripraviť napríklad zo zmesi ovsených vločiek, kukurice a jačmennej krupice. A ak k tomu pridáme otruby, ktoré sú navyše veľmi lacné, dostaneme účinný prostriedok na prečistenie čriev a boj s nadváhou. Čo sa týka obilnín, majú oveľa nižšiu nutričnú hodnotu ako celé zrná. Ich hlavnou výhodou je rýchlosť prípravy.

Nezabudnite, že celé zrná sa dajú naklíčiť a získate vyvážené vitamínové komplexy takmer za nič.

Je zaujímavé, že ryža a pohánka, ktoré v posledných rokoch zdraželi, nie sú vôbec také užitočné, ako sa bežne verí. V leštenej ryži nezostane prakticky nič iné ako sacharidy a pohánku možno nazvať superpotravinou len v zelenej (nepraženej) podobe.

2. Hrášok, šošovica

Strukoviny sú hlavným rastlinným zdrojom bielkovín. Najlacnejšími predstaviteľmi tejto skupiny v ruských obchodoch sú celý žltý hrášok a veľká zelená šošovica. Z nich, ako aj z obilnín, môžete variť obilniny a polievky; varený hrášok a šošovicu môžete pridať do duseného mäsa a šalátov; želé sa dá pripraviť z hrachovej múky. Môžete ich naklíčiť ako obilniny.

Strukoviny majú jednu vlastnosť – potrebujú čas na varenie a táto mierna zložitosť od nich odstrašuje ženy v domácnosti. V skutočnosti fazuľa nie je o nič náročnejšia na varenie ako obilniny. Celý hrášok sa môže namočiť cez noc, potom sa rýchlo uvarí. Štiepaný hrášok a zelená šošovica nevyžadujú namáčanie a varte 20-25 minút. Je dôležité vziať do úvahy, že strukoviny sú pomerne ťažké jedlo. Je potrebné ich jesť po troškách a v žiadnom prípade nie pred spaním.

3. Kuracie mäso

Kuracie mäso má zo všetkých druhov mäsa najlepšiu hodnotu za peniaze. Je veľmi výhodné kúpiť celé kurča alebo kurča a upiecť ho na grile, vo fólii, v rukáve. A ešte výnosnejšie, chutnejšie a zdravšie je smažiť stehná a krídelká a variť vývar zo zvyškov kurčaťa. Nasledujúci deň zostáva pridať niekoľko zeleniny a obilnín – a lahodná, výdatná, veľmi lacná polievka je hotová.

4. Ryby

Keď už hovoríme o rybách, máme na mysli živé alebo celé mrazené. Krásne filé a rôzne údené rybie pochúťky sa nehodia k dnešnej téme kvôli vysokým nákladom a pochybným výhodám. Vyskúšajte rôzne druhy rýb: od lososa po koruškovca, všetky sú svojím spôsobom chutné a zdravé a spoľahnúť sa tu môžete len na svoju chuť. Rovnako ako v prípade kuracieho mäsa, najlepší spôsob varenia rýb je s polievkou. Vyžaduje si to lacné ryby a základnú sadu zeleniny.

5. Vnútornosti

Vnútornosti sú to, čo je v telách zvierat okrem svalového tkaniva: obličky, pečeň, srdce, pľúca, vnútornosti, mozgy, nohy, uši a chvosty. Keď sa s týmito výrobkami stretnete na regáloch, neomdlejte, na cenu je lepšie sa opýtať predajcu, príjemne vás prekvapí. Najdrahším a najjednoduchším na prípravu vedľajším produktom je pečeň. O jeho výhodách a chuti nikto nepochybuje, no nie každý vie, že aj iné živočíšne orgány môžu byť prekvapivo chutné a oveľa zdravšie ako mäso. Napríklad držky (dršťky), ktoré sa predávajú za smiešne peniaze na kŕmenie psov, sa pri správnej príprave premenia na pochúťku, bravčové stehná na lahodné rôsolové mäsko a bravčové uši na báječnú maškrtu. Práca s mnohými drobmi si vyžaduje čas a priestrannú kuchyňu v súkromnom dome. V mestskom byte môžete variť iba kuracie žalúdky a srdcia,

6. Sójové produkty

Keď už hovoríme o sóji, nemáme na mysli sójovú klobásu, zručne maskovanú za mäsový výrobok pomocou farbív a aróm. Hovoríme o čistých sójových produktoch: sójové mlieko, sójové mäso, tofu, tempeh, miso, yuba (fuju). Sója obsahuje veľa užitočných látok: bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, mikro a makro prvky. Sójové semená a múku z nich sa neodporúča používať v čistej forme, pretože obsahujú látky, ktoré potláčajú proces trávenia. Mnoho ľudí má preto k sóji silnú nedôveru – niekde čítali alebo počuli, že sója sa zle vstrebáva, a urobili o nej nesprávny dojem. V Ázii sa totiž sója jednoducho neje. Fermentuje sa, aby sa neutralizovali inhibítory enzýmov, alebo jednoducho povedané, dlho sa varí, fermentuje, lisuje, suší. Ukazuje sa obrovské množstvo užitočných a ľahkých produktov.

Ak ešte nie ste oboznámení so sójovými výrobkami, začnite so sójovou špargľou, ktorá v skutočnosti nie je špargľa, ale vyrába sa z filmov zo sójového mlieka. Predáva sa vo všetkých väčších supermarketoch za málo peňazí. Zo sójovej špargle sa dá pripraviť veľa jedál: šalát, guláš, rezancová polievka, sójová špargľa sa dá použiť ako rýchly snack alebo ako príloha k ryži.

7. Kefír

Podľa mnohých štúdií sú mliečne výrobky oveľa zdravšie ako mlieko. Pôsobia probioticky, to znamená, že zlepšujú črevnú mikroflóru, čo následne napomáha efektívnejšiemu tráveniu potravy a vstrebávaniu živín z nej. Kefír je úplne bezpečný pre tých, ktorí netolerujú laktózu. Pohárik tohto skvelého nápoja a kúsok čierneho chleba je výdatným, zdravým a nízkorozpočtovým olovrantom alebo neskorou večerou. Dôležité upozornenie: vyberte si jednoduchý kefír bez ovocných plnív, normálny obsah tuku, s krátkou trvanlivosťou, vyrobený v miestnom mliekarenskom závode – v tomto prípade bude čo najužitočnejší a najlacnejší.

8. Morské riasy

Morský kel (kelp) je skutočnou zásobárňou minerálov. Obsahuje jód, draslík, horčík, kremík, fosfor, vápnik, železo, zinok a vzácne látky, ktorých účinok na organizmus nie je úplne známy. Pre maximálny úžitok je lepšie jesť čerstvé morské riasy, no nie vždy je to možné, takže sa budete musieť uspokojiť so sušenými alebo konzervovanými. Ak máte radi kórejské kimchi (štipľavé zeleninové, hubové a morské šaláty), kúpte si nakladané morské riasy. Toto je jeden z najlacnejších druhov kimchi.

9. Miestna zelenina

Zo zeleniny možno bielu kapustu, mrkvu a cibuľu nazvať optimálnymi z hľadiska ceny a prínosu. S miernym úsekom možno repu a reďkovky pripísať zelenine. Obzvlášť dobré je nakupovať tieto produkty v lete a na jeseň na miestnych trhoch a skladovať (kvasiť) na zimu. Kyslá kapusta je skvelá zimná vitamínová podpora, ktorá vás nebude stáť takmer nič, len pár hodín strúhania. Známym prostriedkom na formovanie postavy je kapustnica s mrkvou a cibuľou. Hladom a nedostatkom živín vás určite trápiť nebude a kilá navyše rýchlo zmiznú. Ak varíte kapustovú polievku s rôznymi plnivami – zemiaky, repa, zeler, obilniny, bylinky, huby – nikdy sa nebudete nudiť. Mimochodom, zemiaky, milované Rusmi, sú cenovo porovnateľné so zeleninou, ale sú výrazne nižšie v užitočných vlastnostiach.

10. Ovocie a bobule

Ovocie a bobule sú pre človeka nevyhnutné pre zdravie a dobrú náladu. Žiaľ, miestne jablká, hrušky, slivky, ríbezle a maliny sa dajú lacno kúpiť len v sezóne a len na trhoch či v odľahlých dedinách. Po celý zvyšok času sú jablká v obchodoch drahšie ako banány a pomaranče. Nedá sa povedať, že je to dobré, ale nie je to ani zlé. Čerstvé tropické ovocie nie je o nič menej zdravé ako jablká. Ak musíte šetriť, kupujte banány a pomaranče v malom
množstve a jedzte 1-2 porcie každý deň.

Je ešte výhodnejšie, aj keď nie také príjemné, kúpiť sušené ovocie. Vyhnite sa pestrofarebnému kandizovanému ovociu a lesklým datliam – tie sú drahé a úplne nezdravé. Kúpte si nenápadné suché odrody tmavých hrozienok, sušených sliviek a sušených marhúľ s kôstkami. Chuťou a účinkom na organizmus sa oveľa viac približujú čerstvému ​​hroznu, slivkám a marhuliam.

11. Slnečnicový olej

Ľudské bytosti potrebujú tuk pre normálne fungovanie. Bez nich sa mnohé vitamíny nevstrebú a hormóny sa nevytvoria. Nedostatok tuku môže viesť k oslabeniu imunity, depresiám a chronickým ochoreniam. Nerafinovaný slnečnicový olej možno považovať za najlepší produkt z hľadiska pomeru ceny a úžitkovosti medzi tukmi. Na vstrebávanie vitamínov ho treba pridávať do zeleninových šalátov a na vyprážanie je lepšie rafinovaný.

Ak sa vám zdá, že margarín je lacnejší aj zdravší, majte na pamäti, že margarín a všetky druhy nátierok sa vyrábajú z nekvalitných rastlinných olejov hydrogenáciou. Nie je lepšie kúpiť si prírodný produkt?

12. Korenie

Korenie možno len ťažko nazvať základným produktom, ale s nimi sú jednoduché jedlá chutnejšie a aromatickejšie. Okrem toho sú veľmi užitočné čierne a červené korenie, chren, bobkový list, kurkuma, zázvor, klinčeky, škorica, zelerový koreň a mnohé ďalšie koreniny – podporujú trávenie, posilňujú imunitu, udržujú potraviny čerstvé. Je lepšie kupovať celé korenie ako mleté ​​korenie: zachovávajú si esenciálne oleje a maximálne výhody. Navyše cena celého a mletého čierneho korenia je takmer rovnaká. Vyhnite sa bujónovým kockám a hotovým zmesiam „na kura“, „na pilaf“. Často obsahujú soľ a glutaman sodný a prečo ich potrebujeme v cene korenia?

Čaj sme zámerne nezaradili do zoznamu lacných zdravých produktov. Lacný čaj znamená buď nekvalitný alebo starý produkt. Nemá to žiadnu chuť ani úžitok. Oveľa krajšie je kúpiť si dobrý čaj a uvariť si ho na ázijský spôsob: v malej kanvici alebo gaiwane.

To isté platí pre čokoládu a džúsy. Tieto produkty sú užitočné iba vtedy, ak sú prírodné, v takom prípade nemôžu byť lacné.

Ako vidíte, najlacnejšie produkty môžu byť zdravé a chutné. Utrácajte peniaze rozumne a buďte zdraví!