Ako si vybrať kuchynský nôž
zeleninový nôž
Najmenší nôž (čepeľ spravidla nepresahuje 10 cm). Skvelé na šúpanie zemiakov, ako aj šúpanie a krájanie inej zeleniny a ovocia. Základný nôž šéfkuchárskej trojky.
Úžitkový nôž
Univerzálny nôž, zvyčajne dĺžka čepele 12-15 cm.Vzhľadom na optimálnu veľkosť sa používa na väčšinu prác. Základný nôž šéfkuchárskej trojky.
Krájač nožov (na rezanie)
Dĺžka čepele je 20-30 cm, má veľmi tenkú, úzku a rovnú čepeľ. Nôž je skvelý na krájanie mäsa a rybích filé, nepostrádateľný pri príprave japonských jedál z rýb.
Vykosťovací nôž
Dĺžka čepele je zvyčajne 15 cm.Úzky špecializovaný nôž je veľmi vhodný na oddeľovanie žíl od mäsa a mäsa od kostí. Vďaka svojmu pohodlnému tvaru sa často používa na rezanie akýchkoľvek výrobkov a pri krájaní kurčiat a rýb.
Nôž na paradajky
Nôž na paradajky má úzku zúbkovanú čepeľ. Nôž na jemné krájanie ovocia a zeleniny, ktoré majú tvrdú šupku a mäkký stred: paradajky, pomaranče, citróny atď. Dá sa použiť aj ako malý nôž na chlieb.
Nôž Nakiri
Nože Nakiri sú špeciálne sekery na sekanie zeleniny. Vyznačujú sa pohodlným tvarom, ktorý vám umožní ľahko a rýchlo nakrájať akúkoľvek zeleninu jednoduchým zdvihnutím a spustením čepele noža.
Yanagiba nôž
Nôž má veľmi dlhú (20-30cm) a úzku čepeľ a je určený na prípravu sushi, sashimi a iných typických japonských jedál.
nôž na chlieb
Veľmi šikovný a dôležitý nôž s dlhou zúbkovanou čepeľou. To uľahčuje krájanie chleba a iných výrobkov s tvrdou kôrkou a mäkkým stredom (vrátane ananásu) namiesto drvenia.
Šéfkuchár nožov
Jedná sa o nôž s ťažkou rukoväťou, hrubou, širokou a dlhou čepeľou so stredovým hrotom. Je pre nich ľahké nakrájať kapustu, zeleninu, zeleninu, nakrájať mäso, ryby a hydinu. Kuchársky nôž je nevyhnutnosťou v každej kuchyni. Základný nôž šéfkuchárskej trojky.
kuchynská sekera
Má optimálnu hmotnosť pre prácu s pevnými výrobkami. Používa sa na rezanie mäsa a rýb, ako aj kostí.