Čo jedia ľudia na Vianoce

Čo jedia ľudia na Vianoce

Zemiakový šalát, vyprážaný kapor a rezne, rybia polievka, hubový kuba a cukrovinky. Tak vyzerajú typická česká vianočné jedlá. Zaujíma vás, čo si tou dobou servírujú na taniere v iných krajinách? V Litve na stole nechýba prasacej hlava s rozomletým jačmeňom, vo Venezuele sa jedlo balia do banánových listov a v Taliansku má vianočný hostina viac ako tri chody.
Štědrovečerí večera je slávnostné príležitostí v mnohých krajinách sveta.

Švédsky vianočný stôl
Z julbordu si väčšina klientov naberie trochu od každého jedla.

Z julbordu si väčšina klientov naberie trochu od každého jedla.

V tejto škandinávskej krajine milujú stoly naplnené jedlom mnohých druhov, tomu vianočnému sa hovorí julbord. “Nájdete na ňom všetko možné: marinovaného lososa, nakladané slede, paštéty, tlačenky, minipárečky a domáce klobásy, mäsové guľky, šalát z červenej repy, zemiakový šalát. Chýbať nesmie ani pečená vianočné šunka a Jansson pokušenia, čo sú zemiaky zapečené s ančovičkami. Ako dezert sa podáva ryžová kaša so šľahačkou a zavareným ovocím. Jeden tanier kaša sa necháva za dverami pre domáceho škriatka. A do jedného taniera sa pri príprave hodí mandle – kto ju nájde, bude sa podľa ľudovej povery nasledujúci rok vydávať alebo ženiť, “opisuje švédske tradície Dominika Wittenberg Gašparová zo Škandinávskeho domu v Prahe.
Venezuelčania pečú mäso v banánových listoch
venezuelskej huellacas

venezuelskej huellacas

Takmer všade sú Vianoce časom, kedy sa stretáva celá rodina, a Venezuela nie je výnimkou. Štedrovečerný jedlo huellacas v tejto juhoamerickej krajine sa skladá z niekoľkých ingrediencií. Zmiešajú sa rôzne druhy mäsa, papriky, olivy, kapary, hrozienka a korenia, všetko sa obalí do kukuričného cesta a potom zabalia do banánového listu, v ktorom sa jedlo nakoniec uvarí. Mimo to si tu ľudia doprajú napríklad šunkovú chlieb, kuracie šalát a ako dezert dobroty z papáje.
Talianska hostina siedmich rýb

Talianska láska k jedlu sa nezaprie ani počas Vianoc, kedy si vo väčšine rodín chystajú hostinu o viac ako troch chodoch.
Rybárske špagety “alla Pescatoreho” z toho, čo dalo more

Rybárske špagety “alla Pescatoreho” z toho, čo dalo more

“Každé jedlo hostiny siedmich rýb, ako pomenovali Taliani svoje štedrovečerný jedlo, obsahuje morské plody. V predjedla sa môžu objaviť kúsky údeného lososa, šalát s krevetami alebo z chobotnice. Ďalším pokrmom môžu byť zase špagety s morskými plodmi či čierne rizoto so sépiami. Hlavným jedlom sú väčšinou pečené alebo grilované ryby, “hovorí Marek Sedlák z rybích reštaurácií Nordsee. Ku všetkým jedlám sa podáva aj niekoľko príloh. Často pečené zemiaky alebo zelenina.
Francúzske vianočné polienko

gaštanové poleno

Sviatočné tabule vo Francúzsku je celkovo rozmanitá. Vo veľkých mestách je iná ako na vidieku. Tradičným francúzskym jedlom je takzvané le Reveillon, ktoré sa podáva o polnoci. Skladá sa z pečenej šunky, klobás, ustríc, šalátu, ovocia, sladkostí a vína. Ďalším tradičným pokrmom je tiež foie gras, paštéta z husacej alebo kačacej pečene.

Na stole by nemala chýbať čokoládová roláda vyzerajúce ako polienko. Francúzi pripravujú aj veľa sladkých sušienok. Vidiek sa od väčších miest líši, na Vianoce pripravujú napríklad pečeného moriaka s gaštanovou plnkou alebo lanýžovú pastou.
Islandskej masové hody

Na Islande si doprajú rybu len 23. decembra na svätého Thorláka, kedy jedia nepríliš voňavého fermentovaného raje s varenými zemiakmi a jahňacím masťou.
Perníčky sú obľúbeným škandinávskym sladkosťami

Perníčky sú obľúbeným škandinávskym sladkosťami

“Na štedrovečernom stole býva údené jahňacie, solená bravčová rebrá a rôzne druhy hydiny a pernatej zveri – napríklad guláš z Snehuľa alebo údený alky,” vymenúva pre nás neobvyklé menu Dominika Wittenberg Gašparová zo Škandinávskeho domu. Podobne ako zvyšok Severanov si Islanďania neodpustí sladkú ryžovú kašu a cukrovinky, najobľúbenejší sú u nich medovníčky.
Litovskú špecialitou je varený hrach s fazuľou a klobásou

Akonáhle sa v Litve začne stmievať, všetci nedočkavo vyhliadajú prvú hviezdu. Až sa objaví, sadajú k stolu a môžu začať hodovať. Kūčios, ako sa hostine v litovčine hovorí, má celkom dvanásť chodov. Medzi nimi sú napríklad pokrmy z maku (napríklad makovej mlieko), nakladaná zelenina a niekoľko druhov rýb – kapor, šťuka alebo sleď.

Na stole má svoje miesto prasacej hlava varená s rozomletým jačmeňom, ktoré miestne hovoria koca alebo Kikas. Špecialitou je varený hrach s fazuľou a nakrájanou klobásou. Kolieska klobásy symbolizujú slnka v budúcom roku. Rovnako ako v Českej republike sa ani v Litve nevyhýbajú sladkému. Pečú zázvorové sušienky a kupujú mandarínky alebo pomaranče.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.