Ako vyberať hrnce

Nehrdzavejúca oceľ alebo meď? Liatina alebo hliník? Tuje sprievodca najbežnejšími materiálmi na varenie a klady a zápory každého:
Typy materiálov pre nádoby a panvice
Poznámka: Prečítajte si tento článok o základnom nátere na reaktívny a nereaktívny riad.

    Nehrdzavejúca oceľ

    Výhody: Nereaktívne(znamená, že v nej môžete variť nejaký druh jedla), ťažké, odolné, bezpečné pre umývačky riadu a pre základné modely lacné. Nevýhody: slabý prenos tepla a distribúcia. Lepšia voľba? Tento problém môžete vyriešiť tým, že si zakúpite kvalitnejší(a vyššiu cenu) nerezový riad s pridaným vnútorným jadrom vyrobeným z medialebo hliníka, čo zlepšuje tepelnú vodivosť. Možno to bude drahé, ale to budetrvať celý život. All-Clad je skvelým príkladom špičkového riadu znehrdzavejúcej ocele a je to obľúbená značka vydavateľstva Kitchn.


    Výhody: Vynikajúca tepelnávodivosť, jedá sa rovnomerne. Nevýhody: Reaktívna s alkalickými alebo kyslýmipotravinami, ktoré môžu mať kovovú chuť po varení v medenom hrnci. Svetlépotraviny, ako napríklad vajcia, môžu tiež vyvíjať šedé pruhy, keď zdvíhajúzlúčeniny medi, čo tiež znamená, že budete užívať malé množstvo medi. Nie je toveľký problém, ak je to príležitostné, ale nie tak skvelé pre každodennép oužitie. Meď tiež vyžaduje pravidelné leštenie a údržbu a je to drahé. Lepšiavoľba? Vyhľadajte medené nádoby s nerezovou alebo cíničkovou podšívkou, aby stezískali to najlepšie z oboch svetov: vynikajúcu tepelnú vodivosť, bezpečnosť avšestrannosť nereaktívneho obloženia.



    Výhody: Výborná tepelnávodivosť, ľahká, cenovo dostupná. Nevýhody: Rovnako ako meď, surový hliník jevysoko reaktívny na alkalické alebo kyslé potraviny. Je tiež veľmi mäkký a mátendenciu deformovať sa vo vysokom ohni a ľahko sa poškriabať, čo vedie kzdravotným problémom s dlhodobým používaním. Lepšia voľba? Eloxovaný hliník bolspracovaný elektrochemickým procesom, ktorý ho vytvrdzuje, a tak rieši väčšinuproblémov so surovým hliníkom. Je to drahšie ako surový hliník, ale aj oveľalepší nábytok. Zatiaľ čo eloxovaný hliník trvá dlhšie než iné materiály, ide ovynikajúci tepelný vodič (lepší ako u nehrdzavejúcej ocele), odolný vočipoškriabaniu a ľahkej, ale veľmi silnej.
    Liatina

    Výhody: odolný, lacné,prirodzene nepriľnavý ak správne korenené, dodáva teplo rovnomerne a zachovávadobre teplo, dodáva železo do potravín (Ďalšou výhodou pre niektorých), veľkývážny, nízke Simmering a zhnednutie. Nevýhody: Litina je taktiež reaktívna anie je vhodná pre kyslé potraviny. Je tiež dosť ťažké, trvá dlho, kým sazahreje, vynaloží trochu väčšieho úsilia na vyčistenie a údržbu. Ďalšoumožnosťou? Aj keď sme stále dávajú prednosť surové liatinu pre sú panvice,smaltovaný liatina (liatina potiahnutá v porceláne smalt) má všetky výhodyliatiny bez ďalšie problémy, takže je to skvelý materiál pre holandský pece. Jenereagujúci, ľahko sa čistí a je krásny. Medzi obľúbené smaltované liatinovéznačky patrí Le Creuset a Staub.