Ako vyberať nože do domácnosti
Dokonalé noža do každej kuchyne a všetko k starostlivosti o ne. Z rôznych typov si určite vyberiete, poslúži vám k tomu naša malá poradňa.
Nože sú základnou súčasťou profesionálnych aj hobby kuchýň a nezaobíde sa bez nich príprava takmer žiadneho pokrmu. Ako ich ale kúpiť tak, aby dokonale slúžili a neboli len pre zlosť? Po akých nožoch siahnuť, aby vydržali dlho ostré, aby nerezavěly a dobre krájali?
Ako by mal byť dokonalý nôž vyrobený a ako to spoznáte?
Základným ukazovateľom kvality je typ ostrie. Na našom trhu nájdete spravidla dva základné: prebrané a vykované. Rozdiel medzi nimi spočíva v spôsobe výroby: v prvom prípade je tvar vyseknutý z oceľového plechu a následne dobrúsenie, v druhom je nôž tepla vykovaný až k ostria.
Vysekávané nože sú lacnejšie a spoznáte je celkom jednoducho: ich čepeľ je pri pohľade od chrbta všade rovnako silná a zhruba v poslednej štvrtine smerom k ostrie je zbrúsené. Kované nože sa klinovito zužujú smerom k ostrie i ku špičke. Vyberte si nôž, ktorý bude v kuchyni slúžiť vám a nie vy jemu.
Materiál – z čoho a ako je kvalitný nôž vyrobený?
Rozhodne záleží aj na type ocele. Väčšina nožov na našom trhu sa pýši označením “nerezová oceľ”, takže zistíme, že tento údaj nám príliš nepomôže. Dobrá nožiarskej ocele musí zabezpečiť dokonalé vyváženie tvrdosti (čím tvrdšie, tým je nôž ostrejšie, ale súčasne náročnejšie na údržbu – ľahšie sa tupí), pružnosti (príliš tvrdý nôž je náchylnejší k mechanickému poškodeniu, s príliš pružným sa horšie krája) a samozrejme odolnosti voči korózii. Firma Zwilling J.A. HENCKELS používa oceľ s vlastnou receptúrou, ktorej zloženie dôkladne tají.
tvary nožov
Krájate Ak raz týždenne cibuľu a štvrť kila mäsa, nemusí byť rozhodujúce. Ak však varíte často a veľa, zaistí dobre volený tvar noža dokonalý pocit a vaše zápästie sa tak skoro neunaví. Rukoväť by vám mala dobre padnúť do dlane, dobrý nôž by samozrejme mal byť optimálne vyvážený a tiež solídne dielensky spracovaný. Práve konečná úprava hrán, prechodov medzi čepeľou a rukoväťou alebo chrbta črienky je nielen známkou kvality, ale súčasne zabráni možným úrazom.
Čepeľ a ostrie
Je potrebné vedieť, k čomu budete nôž požívať. Hoci sú niektoré tvary univerzálnejšie, s jedným nožom v kuchyni proste nevystačíte. Inak vyzerá nôž na čistenie zeleniny, inak na krájanie mäsa, iné ostrie si poradí s mäkkými plodmi a iným treba vykostíte poriadny kus bravčového. Všeobecne možno odporučiť, že v domácnosti by nemal chýbať menšie nôž s rovným ostrím, s ktorým nakrájate takmer čokoľvek. Doplňte ho ešte menším na čistenie zeleniny a väčším “kuchárskym” s dlhou čepeľou zakončenú “kolískou”. Oceníte ho hlavne pri porciovaní a krájanie väčšieho množstva potravín. Mali by ste mať aj nôž s pílkovým alebo ak chcete zúbkovaným ostrím, s ktorým spracujete mäkkou zeleninu alebo čerstvé pečivo, bez toho aby ste ich zdeformovali. Dlhý masívny nôž s rovným ostrím vám pomôže nakrájať tenké plátky aj z veľkých kusov pečeného mäsa alebo šunky a vaše domáce batérie nožov je takmer kompletný. Nezabudnite však na ocieľku. Ďalšie, už trochu špeciálnejšie, nože nájdete tu.