Účinky čaju na ľudský organizmus

O účinkoch čaju na ľudský organizmus bolo napísané veľa. Čaj je po vode druhým najrozšírenejším nápojom na svete a pilo ho množstvo významných osobností, od politikov, učencov, umelcov cez nespočet mníchov až po obyčajných ľudí.

Dnes sú v komerčných reklamách najčastejšie zdôrazňované detoxikačné a omladzujúce účinky čaju. Podľa niektorých výskumov čaj znižuje únavu a zvyšuje pracovný výkon až o 10%. Avšak je tiež potrebné dodať, že hoci čaj má povzbudzujúce účinky, vypití väčšieho množstva čaju vedie mnoho ľudí k podľahnutie dennému snívanie a teda aj k pracovnej nečinnosti. Nie nadarmo spisovateľ Ernst Jünger hovorí o čaji ako o miernom fantastiku či psychedelik. S týmto tvrdením súhlasil aj Dr. Albert Hoffman, objaviteľ LSD.

V starej Číne ľudia verili, že “pena tečúceho nefritu” má moc zmierňovať umdlelost, posilňuje vôľu a vracia silu zraku. Má tiež podporovať obranyschopnosť krvi a jej obeh, čistiť a posilňovať kožu, čistiť moč a uľahčovať jej vylučovanie, napomáhať tráveniu, zmierňovať účinky letných horúčav, uľavovať od bolestí kĺbov, znižovať vylučovanie hlienu a zaháňať depresie. Obsahuje prírodné antioxidanty pomáhajúci v boji proti rakovine a pôsobiaci aj ako prevencia. Znižuje hladinu cholesterolu a pomáha znížiť krvný tlak. Zabraňuje tvorbe zubného kazu. Čaj je mimoriadne účinným prostriedkom v boji proti baktériám. Za zmienku stojí tiež skutočnosť, že čaj je možné piť šálku za šálkou, bez toho aby došlo k podráždeniu vnútorností, ako tomu býva u kávy.

Kofeín je skutočne najúčinnejšou látkou obsiahnutou v čaji. Kofeín vyvoláva pocit duševnej i telesnej sviežosti, zlepšením psychickej činnosti a vyjasnením myšlienok. Pri predávkovaní kofeínom sa prejavuje tras, nepokoj, búšenie srdca a studený pot. Tieto príznaky je možné zmierniť zjedením niečoho sladkého.

Predtým sa vedci mylne domnievali, že účinná látka obsiahnutá v káve a účinná látka obsiahnutá v čaji sa od seba líšia. Súdilo sa, že káva obsahuje kofeín a čaj teín. Až neskôr sa zistilo, že sa jedná o totožné látky. Rozdiely v pôsobení kávy a čaju na ľudský organizmus sú dané ďalšími obsiahnutými látkami, napríklad taníny, ktoré by mohli brzdiť vstrebávanie kofeínu.

Obsah kofeínu v čaji môže byť až 7%, avšak priemerná hodnota sa pohybuje okolo 4-4,5%. Oproti bežne rozšírené predstave, že čierne čaje sú celkovo “silnejšie” hovorí skutočnosť, že najväčší obsah kofeínu býva zaznamenaný v zelených čajoch pripravených japonskú metódou sparovania. Najvyššia nameraná hodnota kofeínu v čaji (6,2%) bola v čiernom Assamská čaji, však väčšina čiernych čajov svojím obsahom kofeínu spadá do vyššie uvedeného priemeru.

Avšak 10 až 15% všetkého kofeínu obsiahnutého v čajových lístkoch v nich zostáva v prípade bežnej prípravy čaju viazaná a uvoľňuje sa až po pol hodine varu (po ktorej sa väčšina bežných čajov za normálnych okolností stáva takmer nepitelnými).

© Flickr Renato Pequito

Teobromín a teofylín sú látky podobné kofeínu, pričom teofylín má na ľudskú nervovú sústavu ešte silnejší účinok než kofeín. Obsah týchto látok je vo väčšine čajov však vcelku zanedbateľný. Čaj obsahuje tiež aminokyselinu theanín, ktorá má relaxačný účinok. Za zmienku tiež stojí, že veľa látok obsiahnutých v čaji nebolo doposiaľ presne určené.

Okrem týchto látok čaj obsahuje tiež vitamíny (C, E, P, B), minerálne látky ako je draslík a zinok, meď a fluór. Pokiaľ ide o už spomínané taníny, jedná sa údajne o látky, ktoré môžu vo väčších množstvách spôsobovať rakovinu pažeráka. Na taníny sa viaže mlieko či smotana a znižujú toto nebezpečenstvo. Taníny na druhej strane pozitívne pôsobí v oblasti, kde stimulujú trávenie. Z tejto informácie tiež vyplýva, že nie je ideálne piť čaj nalačno. Čaj sa tiež neodporúča pri nespavosti a pri rôznych mánie.

Väčšina milovníkov čaju tento nápoj pije pre jeho chuť, účinok na ich náladu a predovšetkým kvôli istému estetickému zážitku, ktorý správna príprava a pitie čaju poskytujú. Pokiaľ ide o zdravotné účinky čaju, Karel Valter [1] odporúča, aby sme pili svoj obľúbený čaj v pokoji a s potešením. Tak vraj docielime najlepšieho účinku na naše zdravie. Naopak nemá zmysel, aby sa človek nútil do pitia čaju, ktorý mu nechutí, len preto, aby “urobil niečo pre svoje zdravie.”