Superpotraviny

Superpotraviny

Čo sú superpotraviny?

Čučoriedky, kapusta, losos – počuli ste nespočetne veľa o nutričných výhodách týchto každodenných zložiek, bežne označovaných ako „superpotraviny“. Neexistuje žiadna oficiálna vedecká definícia superpotravín, ale všeobecne sa uznáva, že superpotraviny obsahujú vysokú úroveň potrebných vitamínov. a minerálov. Môžu byť tiež zdrojom antioxidantov, látok, ktoré chránia naše telo pred poškodením buniek a pomáhajú predchádzať chorobám. Aj keď existuje množstvo bežných potravín, ktoré poskytujú tieto živiny, existuje aj rad exotickejších a menej bežných superpotravín, ktoré stoja za to vedieť.
 Açai

Prirodzený k dažďovým pralesom Južnej Ameriky, açai (vyslovované ah-SIGH-ee) je malé fialové bobule, ktorý bol ponúkaný ako hmotnosť-strata a anti-aging pomoc. Ovocie obsahuje veľmi vysoké hladiny antioxidantov vo forme antokyanínov, ktoré pomáhajú v boji proti rakovine a srdcovým ochoreniam. „Je to tiež jeden z mála plodov s kyselinou olejovou – ten istý zdravý tuk v olivovom oleji,“ hovorí Andy Bellatti, registrovaný dietológ z Las Vegas. Pretože čerstvé açai je často nedostupné, zvyčajne sa predáva mrazené alebo v tabletách, práškoch alebo šťavách. Bellatti navrhuje vyhýbať sa šťavám açai, pretože zvyčajne obsahujú pridaný cukor. “Odporúčam kupovať balenie nesladených mrazených açai, ktoré môžete zmiešať s akýmkoľvek sladkým ovocím, aby sa smoothie bez veľkého množstva odpadu,” hovorí.

 Bobule goji

Bobule Goji sa stali bežným zrakom v regáloch supermarketov a z dobrého dôvodu: Obsahujú veľa vitamínu C. Pôvodne z Tibetu a Vnútorného Mongolska tieto čínske bylinkári po stáročia používali tieto oranžovo-červené šťavnaté bobule na liečbu zrakových ochorení a krvného obehu a napomáhajú posilneniu imunitného systému. Vedecký výskum takéto tvrdenia zatiaľ nepodporuje, ale nepopierame, že plody goji sú bohaté na antioxidanty a zlúčeniny na báze rastlín. Pozrite sa na goji sušené sušené celé, a v prášky a nápoje.

 Kakaový prášok

Rovnako ako čokoláda, kakaový prášok obsahuje flavonoidy, o ktorých je známe, že pomáhajú znižovať krvný tlak a zlepšujú prietok krvi do mozgu a srdca. S menej ako 15 kalórií na lyžicu a neobsahujúce takmer žiadny tuk, kakao poskytuje silnú čokoládovú príchuť bez viny. „Pre niekoho, kto má čokoládový zub a hľadá výhody pre srdce alebo cirkuláciu, je to dobrý hovor,“ hovorí Dawn Jackson Blatner, registrovaný dietológ.

Pred nákupom si však pozorne prečítajte etiketu. „Ak ste niekedy videli termíny holandské alebo alkalizované kakao, to znamená, že prášok bol spracovaný a až 90 percent antioxidantov je preč. Keď kupujete, vyberte si surovú alebo nealkalizovanú verziu, ktorá obsahuje všetky fytochemikálie a antioxidanty, “hovorí Bellatti. Skúste pridať prášok do smoothies pre bohatú čokoládovú chuť.

 morská riasa

Na rozdiel od ich náprotivkov viazaných na pevninu sú morské plody balené s omega-3 mastnými kyselinami, ktoré môžu zabrániť náhlemu srdcovému infarktu a mŕtvici. Morské riasy sú tiež plné dôležitých minerálov, ako je vápnik a horčík, ktorý je vhodný pre kosti, ako aj železo, draslík, jód a zinok. “Ľahký spôsob, ako začleniť morské riasy do stravy je tým, že listy listov – druh, ktorý používajú pre sushi – a vrstvenie na niektoré varené hnedej ryže a krájanej zeleniny. Potom si to všetko zabaľte a vytvorte rýchly obed, “hovorí Blatner. Okrem nori, dobrodružný superfoodie má na výber rôzne morské riasy, ako napríklad dulse, arame, hijiki, wakame a kombu.