Najlepšie bylinky na chudnutie

Najlepšie bylinky na chudnutie

  1. Aloe vera

    Bylinka s tisícročnou históriou, aloe vera, stimuluje metabolizmus, podporuje produkciu kolagénu, čistí zažívací systém a črevá od toxínov a zvyšuje energetický výdaj. Je tak určite vhodnou rastlinou pre doplnenie redukčnej diéty.

    Aloe si môžete zaobstarať vo forme rôznych štiav a doplnkov stravy, alebo si ju doma pestovať a využívať priamo jej dužinu.

    aloe nápoj

    Vydlabanú dužinu z dvoch listov aloe pridajte do mixéra spolu s pohárom vody alebo džúsu (napríklad pomarančového alebo grapefruitového). Mixér zapnite na 2 až 3 minúty. Takto pite denne.

    2. Čučoriedka obyčajná

    Čučoriedkové knedle vám síce k krajšiemu telu nepomôžu, ale samotné čučoriedky by mohli. Sú totiž účinnými antioxidantmi, stimulujú metabolizmus a posilňujúce imunitný systém. Obsiahnutá látka myrtilin navyše reguluje hladinu cukru v krvi a tým pádom potláča chuť na sladké.

    Určite sa oplatí mať pár čučoriedok v mrazničke. Dajú sa však využiť aj listy brusnice, z ktorých si môžete urobiť čaj pre večery, kedy dostanete chuť zhrešiť niečím sladkým.
    3. Yerba Mate

    Cezmínu, ker rastúci v Južnej Amerike, pravdepodobne nepoznáte. Avšak určite už ste počuli o Yerba maté, domorodom nápojmi s mnohými povzbudzujúcimi účinkami, vďaka látkam ako je kofeín alebo teobromín. A maté sa robí z listov cezmíny, ktoré sú plné minerálnych látok, vitamínov, antioxidantov a vyššie zmienených stimulantov.

    Yerba maté je vyhľadávaným nápojom pri chudnutí predovšetkým pre svoje účinky na metabolizmus. Reguluje hladinu cukru v krvi a tiež tlmí pocit hladu. Nemal by však byť užívanie spoločne s inými stimulanty.
    4. Čierne korenie

    cierny-korenie
    Že by vám jedlo viac okorenené čiernym korením pomohlo k chudnutiu? Je to možné, predovšetkým vďaka látke Piperín, ktorá stojí za typickou chuťou korenia. Podľa americkej štúdie Piperín zabraňuje vytváraniu nových tukových buniek. Toto tvrdenie podporuje ďalšie štúdie, tentoraz z Kórey, ktorá Piperín odporúča ako potenciálny liek na choroby spojené s obesiť. Čierne korenie navyše zlepšuje zažívanie, pomáha lepšie využívať živiny a rýchlejšie spaľovať tuk.

    Určite korením nešetrite pri dochucovanie mäsových pokrmov a šalátov. Výborný je aj v kombinácii s jogurtom alebo cottage syrom.

    panák korenia

    Čerstvo namleté čierne korenie (asi 3 až 4 otočenie mlynčekom) nasypte do pohára vody a pridajte šťavu z polovice citróna. Pite raz denne po jedle.

    5. Cesnak kuchynský

    Strúčik cesnaku by ste mali zjesť každý deň. Nielen, že tým využijete všetky jeho liečivé účinky, ale aj podporíte svoju snahu schudnúť. Podľa jednej štúdie slúžil cesnak ako výborný spaľovač tukov, keď bol potkanom podávaný ako doplnok pri vysokotučné diéte.

    Cesnak nájdete samozrejme najväčšie využitie v kuchyni pri dochucovanie všetkých pokrmov. Pár strúčiky môžete tiež ochutiť svoje zeleninová smoothies.
    6. Euterpe brazílska

    Euterpe (niekedy slovensky označovaná ako kapustoň) je americká palma s veľkým množstvom využitia. Najznámejšou časťou eutepre sú jej plody, nazývané acai. Tie sú silnými antioxidantmi a často sú zaraďované do skupiny “superjídel”. Nás zaujímajú predovšetkým ich schopnosti znižovať cholesterol, stimulovať obehový a tráviaci systém a podporovať tak chudnutie.

    Plody acai asi často v obchodoch nenájdete. Dajú sa ale kúpiť aj sušené, v prášku alebo ako chutné džúsy, ktorými môžete ozvláštniť svoj jedálniček.
    7. Fenikel obecnýfenykl-obecny

    Fenikel je ďalší bylinka so schopnosťami, ktoré môžu pri chudnutí určite pomôcť. Je močopudný, zlepšuje trávenie, pôsobí proti nadúvaniu a zápche. Semienka feniklu tiež čistí pečeň, ktorých správna funkcia je dôležitá nielen pri chudnutí, a môžu slúžiť ako výborná desiata, ktorá vám rýchlo zaženie hlad.

    Z feniklu si môžete urobiť napríklad čaj, ktorý popíjajte najlepšie 15 minút pred jedlom, alebo si upražte a pomeľte jeho semienka, ktorá potom zmiešajte s vodou (pol lyžice na pohárik vody) a môžete užívať aj na nadúvanie a zápchu.
    8. Garcinia kambodžská

    Ker z juhovýchodnej Ázie, garcínie kambodžská, je už stálicou v Ajurvédske medicíne. Plody garcínie sa však dostávajú aj do redukčných diét. Tie totiž napríklad znižujú apetít, ale aj pomocou vysokého obsahu kyseliny hydroxycitrónovej (HCA) zabraňujú enzýmom, aby sacharidy pretvárali na tuky. Výhodou je tiež to, že nestimulujú nervový systém a nemajú tak žiadne vedľajšie účinky.

    Garcinia ako ovocie u nás asi často nezoženiete, ale jej účinky môžete tiež využiť vo forme rôznych extraktov a tinktúr.
    9. Gymnema lesné

    Ďalšie rastlinou užívanou v ájurvéde je indická liana, Gymnema lesné. Jej účinky využijú predovšetkým ľudia, ktorí chcú schudnúť, a diabetici. Znižuje chuť na sladké, vstrebanie cukrov a pomáha tak udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi.

    V našich končinách na Gymnema narazíte hlavne vo forme doplnkov stravy.

  2. Horčica setáhořčice siata

    Horčica, konkrétnejšie horčičné semienka, môže byť ďalším cestou k rýchlejšiemu schudnutiu. Podľa štúdie z univerzity v Severnej Karolíne je homobrassinolide, látka obsiahnutá v horčicu, zodpovedná za stimuláciu svalových buniek, pričom podporuje ich zoštíhlenie a nabratie čistej svalovej hmoty. Iná štúdia zase skúmala hormón melatonín, ktorý pozitívne ovplyvňoval spaľovanie tukových buniek termogenézou (zvýšením teploty organizmu).

    Najvyššie horčicu využijete vo forme semienok, ktorá môžete pridať ku skoro každému jedlu. Navyše sú málo kalorická, a tak sa hodí aj ako desiata k zažehnaní hladu.
    11. Ibištek

    Ibištek možno poznáte len ako okrasnú kvetinu, ale jeho pravá sila sa skrýva pod zovňajškom. Obsahuje totiž veľké množstvo flavonoidov, vitamínov a minerálov. Podľa štúdií je potom ibištek odporúčaný pri chudnutí, pretože jeho vysoký obsah antioxidantov stimuluje metabolizmus a obsiahnuté inhibítory enzýmov znižujú počet vstrebaných sacharidov, podobne ako tomu je u garcínie.

    ibištekový čaj

    2 lyžičky sušených kvetov ibišteka prelejte vriacou vodou a prikryte. Nechajte 10 minút lúhovať a potom preceďte. Pite podľa potreby.

    12. Kakaovník pravýkakaove-boby

    Asi nám nebudete veriť, že aj plody kakaovníka vám môžu pomôcť s rýchlejším úbytkom tuku. V tomto prípade však hovoríme o kakaových bôboch alebo kakau, obsahujúce minerály a stimulanty, ako je kofeín alebo teobromín, a podporujúce trávenie a termogenézu, a nie o čokoláde, ktorá obsahuje pridané cukry a tuky.

    Najviac účinných látok majú kakaové bôby alebo málo spracované kakao. Raz za čas si však môžete dopriať po jedle aj tabuľku horkej čokolády, najlepšie s 70% alebo väčším obsahom kakaa.
    13. Kajenské korenie

    Kajenské korenie má podobné účinky ako čierne korenie, ale možno vás prekvapí, že to vlastne žiadny korenie nie je. Sú to totiž zomleté chilli papričky. Tie obsahujú látku kapsaicín, ktorá podľa štúdie z Holandska dokáže naštartovať metabolizmus a spaľovanie tukov pomocou termogenézy. Ďalšia štúdia poukazuje na schopnosť kajenského korenia potlačiť apetít. Keď si k tomu pridáte pozitívne účinky na trávenie, ostré jedlá už budú vždy na vašom jedálničku.

    Kajenské korenie sa hodí do všetkých ostrých jedál, omáčok či mäsových pokrmov. Odvážlivci potom môžu skúsiť jesť aj samotné chilli papričky.
    14. Kardamóm

    Ďalšie korenie z ajurvédy využívajúci termogenézu k zvýšeniu telesnej teploty a následnom spaľovanie tukov je kardamóm. Ten podľa štúdie na potkanoch dokáže tiež znížiť LDL cholesterol a hladinu glukózy v krvi ovplyvňovaním inzulínu.

    Kardamom sa hodí na dochucovanie indických jedál a mäsových pokrmov. Môžete si ním ale tiež ozvláštniť šálka kávy.
    15. Rasca lúčna

    rasca kořennýA pri dochucovaní jedál nemôžete zabudnúť ani na rascu. Ten sa hodí pre podporu zažívanie, imunitného systému a dostatku energie. Podľa jednej štúdie z iránskej univerzity stačila jedna lyžička rasce denne, aby sa denné spaľovanie tuku zrýchlilo až trojnásobne. Rozhodne ho teda využijete aj pri chudnutí.

    Rasca sa hodí do pokrmov snáď všetkých svetových kuchyňa. Užívať ho môžete aj vo forme bylinkového čaju.
    16. Kokosovník ořechoplodný

    Hlavné artikel kokosovníka, kokosový olej, sa síce radí k rastlinným tukom, ale paradoxne je účinný pri odtučňovacej kúre, minimálne v porovnaní s ostatnými tukmi. Každodenné užívanie kokosového oleja zrýchľuje metabolizmus, zvyšuje energetický výdaj, znižuje pocit hladu a celkovo pomáha zlepšovať výsledky redukčnej diéty. Nehľadiac na jeho ďalšie pozitívne účinky na celý organizmus.

    Kokosový olej môžete používať pri varení namiesto iných tukov alebo ho môžete užívať samotný, 2 lyžice denne pred alebo po jedle.
    17. Žihľava dvoudomákopřiva dvojdomá

    Žihľava, častý burinu našich krajín, je bylinkou s viacerými liečivými účinkami, než jej mnohí ľudia prisudzujú, vrátane tých pre chudnutie. Obsahuje totiž veľké množstvo dôležitých živín, ako sú minerálne látky alebo vitamíny B2, C alebo K, ktoré je potrebné pri diétach doplniť. Navyše pôsobí močopudne, čistí krv, podporuje správne trávenie a upravuje množstvo cukru v krvi.

    Žihľavový čaj:

    2 lyžičky sušených alebo čerstvých nakrájaných listov zalejte vriacou vodou a nechajte 10 minút lúhovať. Potom sceďte a pite vlažný po dúškoch. Užívajte najlepšie 2 šálky denne, ráno a večer.

    18. kurkumovník dlhý

    Kurkuma sa v dnešnej dobe často dostáva do popredia ako indické korenie plné užitočných látok. Najväčší podiel na tom má kurkumín, hlavná zložka kurkumy, ktorá má antioxidačné účinky, pomáha liečiť zápaly, znižovať cholesterol a samozrejme vykazuje aj priaznivé účinky, čo sa týka spaľovanie tukov.

  3. Ľan siaty

    Semienka ľanu siateho sú výbornou desiatou pre “zobanie” pri zníženom energetickom príjme na účely schudnutie. Majú vysoký obsah vlákniny, ktorý prirodzené pôsobí na správne zažívajú, a znižujú tiež cholesterol a cukor v krvi. Navyše sú prirodzeným zdrojom omega 3 kyselín, ktoré sú dôležité pre zdravý chod srdca.

    Ľanové semienka konzumujte najlepšie zlomkové, aby telo využilo všetky látky. Posypte si nimi napríklad ranné cereálie alebo ovsené vločky.
    20. Mäta peprnámáta pieporná účinky

    Je len pár rastliniek, ktoré majú lepšie účinky na správne zažívanie, než je práve mäta. Navyše pozitívne stimuluje celý metabolizmus a podľa štúdie z roku 2009 dokáže vôňa mäty znížiť aj apetít, čo sa na začiatku chudnúci kúry určite hodí.

    Z mäty si môžete urobiť lahodný čaj alebo si ju ochutiť vodu či iné letné nápoje.
    21. Púpava lekárska

    Možno by ste to nečakali, ale vašej tajnou zbraňou v boji proti tukom môže byť púpava. Nielen, že je plná živín, vitamínov a minerálov, ale tiež čistí pečeň, čo je miesto, kde sa tuky mení na energiu, a pomáha spomaliť zažívanie, teda sa po dlhšiu dobu cítite plní.

    Púpava-mätový čaj

    Na hrnček čaju budete potrebovať lyžičku sušených listov púpavy a lyžičku sušenej mäty. Přelejte je vriacou vodou, prikryte a nechajte lúhovať 5 až 10 minút. Potom preceďte a dochuťte citrónom. Pite dvakrát denne.

    22. Pastala rozprestretá

    Pastala, možno lepšie známa ako damiána, je americký ker so širokým spektrom využitia vrátane toho ako afrodiziakum. Jej pozitívne účinky na chudnutie vyzdvihla štúdie, ktorá testovala užívanie Damian spoločne s Yerba maté a guaranou. Výsledkom testu bolo zistenie, že táto kombinácia spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a tým pádom zanecháva dlhší pocit plnosti po jedle. To zapríčinilo významného úbytku na váhe počas 45 dní.

    Z Damián si môžete urobiť bylinný čaj, alebo ju využitý vo forme rôznych doplnkov stravy.
    23. Paulínia nápojnáguarana

    Podobne ako u pastaly aj Paulínia je skôr známa pod iným menom – guarana. Táto juhoamerická rastlina sa používa predovšetkým pri boji proti únave a vyčerpaniu. Obsahuje totiž veľké množstvo kofeínu, ktoré sa však uvoľňuje pomalšie než napríklad v prípade kávy, a tak jej účinky trvajú dlhšie. Z hľadiska chudnutie pomáha znižovať pocit hladu, podporuje termogenézu a dodáva dostatok energie pre cvičenie.

    Guarana sa najčastejšie používa ako doplnok stravy, či už vo forme prášku alebo tabliet.
    24. Petržlen

    Petržlen nie je len najviac využívanou rastlinkou pre zdobenie jedál, ale aj bylinkou s účinkami, ktoré ďaleko presahujú jej estetické použitie. Podľa štúdie z Malajzie sú antioxidanty v petržlene dôležité pre správny metabolizmus pečene, ktorá je veľmi dôležitý zvlášť pri chudnutí. Ďalšie štúdie na potkanoch potom ukázala, že petržlen znižuje množstvo cukru v krku a chuť na sladké.

    Petržlen je vhodná do všetkých šalátov i rôznych bylinných čajov. Koreňovú petržlen potom môžete využitie v polievkach a omáčkach.
    25. Pestrec mariánskýostropestřec mariánsky

    A keď už sme pri dôležitosti pečene, určite nesmieme zabudnúť na bylinku, ktorá je ovplyvňuje snáď najviac – pestrec mariánsky. Ten má na pečeň úžasné účinky, predovšetkým vďaka veľkému obsahu flavolignanů pod súhrnným názvom silymarín. Pestrec tak využijete nielen pri všetkých pečeňových problémoch, ale aj na ich prevenciu, čím si zaručíte ľahšie chudnutie.

    Silymarín sa zle vylúhuje do vody, teda je lepšie pestrec využívať v tinktúrach a ďalších bylinných doplnkoch.
    26. Rozmarín lekársky

    Rozmarín skvele zrýchli krvný obeh a naštartuje organizmus, ktorý môže byť v diéte trochu spomalený. Navyše sa objavujú štúdie, ktoré ukazujú priame účinky na zhadzovanie kíl vďaka obsahu kyseliny karnozovej. Obsah polyfenolov a flavonoidov potom zase pomáha blokovať enzýmy spojené s cukrovou 2. typu, ako ukazuje ďalšie štúdie.

    Z rozmarínu si môžete urobiť účinný čaj, alebo ho môžete pridať do rôznych bylinných zmesí či ho použiť ako korenie mäsových pokrmov.
    27. Škorcice

    Aromatickú kôru škoricovníka, známu ako škorica, by ste si asi skôr spojili so štrúdľou než chudnutím. Avšak štúdie ukazujú, že má výborné účinky na redukciu váhy: stabilizuje cukry v krvi, znižuje cholesterol, podporuje rýchlejšie premenu tukov, udržuje žalúdok dlhšie plný a potláča chuť na sladké.

    Škorica sa tak perfektne hodí pre dochutenie čajov a kávy, cereálií, jogurtov alebo i do pikantných marinád.
    28. Zázvor obyčajný

    Zázvor sa však môže škoricu smelo rovnať. Má totiž rovnaké účinky, ktoré zabraňujú výkyvom hladiny cukru v krvi a udržujú pocit sýtosti, ale navyše má podľa štúdií tepelné účinky podobné kurkume či kajenskému korení, ktoré pomáhajú odbúravať viac tukových buniek. A to snáď ani nemusíme zmieňovať jeho ďalšie účinky na imunitný systém a zápaly.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.